blog image
KADIN KALP SAĞLIĞI VE GEBELİK

Kadın Kalbinde Kırmızı Alarm

Çok net bilinmektedir ki, kadınlar bilimsel çalışmalarda yetersiz oranda temsil edilmektedirler.

Özellikle kalp damar hastalıkları, kemik erimesi ve kanser birlikte değerlendirildiğinde bile, dünyanın çoğunda kadınlardaki en sık hastakalım ve ölüm nedenidir.

Sigara

Sigara içen kadınlarda kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm, diğer risk faktörlerine göre ayarlama yapıldıktan sonra bile sigara içen erkeklere göre daha yüksektir.

Hipertansiyon

Çalışmalar, kadın ve erkekler arasında anlamlı fark göstermemiştir

Diyabet (Şeker Hastalığı)

Diyabetik kadınlarda, menopozal durumdan bağımsız olarak, kalp damar hastalığı gelişme riski 4-6 kat artmıştır. Diyabetik erkeklerde ise bu risk artışı 2-3 kattır.

Kalp Damar Hastalığı

Kalp hastalığı, kadınlarda erkeklere göre daha ileri yaş döneminde geliştiği için kalp krizi belirtileri diğer hastalıklar tarafından maskelenebilir. Bazı tanısal test ve girişimlerin kadınlarda yetersiz kullanılması nedeni ile tanıda gecikme, daha ciddi sonuçlara neden olmaktadır.

Hekimler tarafından kadınlarda tanısal testler daha az uygulanmakta ve kalp damar anjiyografisi daha az önerilmektedir.

Kalp Yetersizliği

Kalp yetersizliği, genç yaşlarda erkeklerde daha sık görülürken, 75 yaştan sonra durum tam tersine döner. İleri yaşta, özellikle normal sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği kadınlarda daha sık gelişmektedir

Gebelik

 Gebelik tansiyonu olan kadınlar, ileri yaşamları için artmış kalp damar hastalıkları riski taşırlar. Ayrıca, gebeliğinde şeker yüksekliği yaşamayan kadınlara göre, şeker yükselmesi yaşayan kadınlarda artmış tip 2 diyabet gelişme riski vardır.

İnme

İnme, kadınlarda hastalığın erken döneminde ve inmeyi izleyen 3-6 ayda anlamlı olarak daha fazla oranda hasar bırakır ve kadınlarda 3,5 kat daha fazla rehabilitasyon ihtiyacı oluşturmaktadır. Ayrıca kadınlar inme sonrası daha fazla oranda bakım evlerine yerleştirilmektedirler.

Sonuç olarak, kalp damar hastalığı kadınlardaki bir numaralı ölüm nedenidir; inme riski ise 75 yaşından sonra belirgin şekilde artmaktadır. Yaşam beklentisinin artmasıyla birlikte - ki bu artış kadınlarda erkeklere göre daha fazladır, kalp yetersizliği olan kadın hasta oranının gelecekte artması beklenmektedir.

Her iki cinsiyette de daha etkin yaşam tarzı değişikliği sağlayacak girişimlere gereksinim vardır.

Genç kadınlarda sigaraya başlamanın engellenmesi ve de sigaranın bırakılmasının desteklenmesi için özel çaba harcanması gereklidir. Özellikle menopoz sonrası yaşam tarzı, beslenme, egzersiz ve kalp damar hastalığı gelişimi arasındaki karşıt etkileşimlerin daha iyi anlaşılması gerekmektedir.

Kalp damar hastalıklarının kadınlarda başlıca ölüm nedeni olduğu konusunda farkındalığı artırmaya, eğitim ve korunmaya yönelik girişimler desteklenmelidir. Bilimsel toplantı ve konferanslarda kadın ve kalp damar hastalıkları ile ilgili araştırmaların sunulması için olanak sağlanmalıdır.